Herbestemming/Renovatie pakhuis Basseroord in Zutphen

Herbestemming en Renovatie van een oud pakhuis.

Locatie: Zutphen (Gelderland)
Bouwjaar: n.t.b.
Oppervlakte: n.t.b. m²

Projectpartners
Opdrachtgever: Stichting BOG
Architect: Giesen Architectuur B.V.
Aannemer: Van Wijnen

Achtergrond
Om meer levendigheid te creëren aan de straatzijde is er een ‘stadshuiskamer’ gepland in de plint van het gebouw. De gevel is opener gemaakt zodat meer licht in de ruimte binnenvalt en er interactie kan ontstaan met de straat.

In samenwerking met een woningcorporatie hebben we een plan ontwikkeld voor een renovatie-pakhuis, gelegen aan het Basseroord, in de binnenstad van Zutphen.

De twee pakhuizen in de jaren ’50, gefotografeerd door J. Harenberg. Hoewel er in de direct omgeving veel is gesloopt, is er gelukkig weinig gewijzigd aan de gevels van de te renoveren pakhuizen.

De gebouwen worden in oude luister hersteld; een renovatie met elf jongerenappartementen voor sociale huur. De dakkapel van het rechter pand wordt teruggebracht. De balkons zijn de lading die door de lier omhoog gehesen worden.

In de kap van de jongerenappartementen is ruimte voor een vide waarbij er extra slaapruimte is gemaakt op de verdieping. De appartementen zijn voorzien van een badkamer en keuken. Dit resulteert in een volwaardige woning.

De bouw is gestart! In bouwteam-verband bouwen we samen met de stichting BOG en aannemer Van Wijnen.

Er wordt licht en ruimte gemaakt voor de nieuwe functie van het voormalige pakhuis. Een stalen ligger vangt een balkenvloer op waardoor er meer kwaliteit wordt toegevoegd aan het pand.

Bij het renovatie-pakhuis hebben we geprobeerd met zoveel mogelijk natuurvriendelijke en herbruikbare materialen te werken. Oude jeans zorgen voor de isolatie; er zijn dekens van gemaakt die in een houtskelet geplaatst worden. In het ontwerp hebben we zoveel mogelijk van het bestaande gebouw in stand gehouden. Dit levert een enorme besparing in afval op.

Go to Top